Lyst, mørkt eller noget meget mere spændende

Rådet lyder ofte at vælge neutrale, lyse gulve i stedet for mere markante gulvmaterialer. For et gulv er dyrt at skifte ud, og du skal se på det i mange år, så det er ærgerligt at lade sig rive med af en enkelt sæsons boligtendens. Der er altså gode argumenter for at spille sikkert. Men afskriv ikke de mere markante gulve for hurtigt.
Et mørkt gulv kan samle rummet og ser ikke beskidt ud lige så hurtigt som et lyst gulv, og det kan især fungere godt i rum med stort lysindfald. Det giver også en god kontrast, hvis du har hvide vægge og lyse møbler.
Vælger du et mørkt gulv, består kunsten i at dosere det mørke, så du ikke samtidig har tunge, mørke møbler og mørkt træværk om vinduerne. Det bliver for dystert.
Kun få vover at vælge gulv i en markant farve, men et farvespark kan give en god effekt. Et godt sted at farveeksperimentere er f.eks. i en lille mellemgang, hvor du lettere kan skeje ud end i den store opholdsstue. Husk, at gulvet giver genskin til rummet, så et rødt gulv vil f.eks. give hvide vægge et rødligt skær.
Mønster eller ensartet flade

Generelt kan et større rum bære mere urolige gulvoverflader end små rum. Tænk også over rummets form. I et rum med mange kanter og indhak kan du skabe visuel ro med et ensfarvet gulv, mens du bedre kan lege med mønstre i et helt regulært, firkantet rum. Du kan skrue op for, hvor meget spil du vil have i gulvoverfladen, afhængigt af hvor meget gulvet må påvirke rummet.
Et helt ensfarvet gulv uden tydelige samlinger træder i baggrunden og lader til gengæld møbler og anden indretning få opmærksomhed. Ønsker du den effekt, kan du vælge klinker der ligner et betongulv, eller der findes store klinker som ligner et malet trægulv eller stavparket, som også giver en rolig overflade.
Når du vurderer vareprøver af gulve, så husk, at mønstre og nistrede flader virker mere urolige, når du ser dem tæt på, og de vil fremstå mere ensartede på en stor gulvflade. Vælger du et gulv med et flot parket- eller flisemønster, så indret rummet enkelt, og lad gulvet komme til sin ret.
Brug gulvets linjer

Hvis du lægger de ny træklinker eller de mere traditionelle kliner, så brug linjerne mellem “plankerne” eller klinkerne bevidst. Linjerne mellem “plankerne” kan enten forlænge rummet visuelt eller få det til at virke bredere, afhængigt af hvordan du lægger dem.
Hovedreglen er at lægge fliser og klinker i rummets eller bygningens længderetning. Fuger mellem klinkerne kan også bruges æstetisk. De giver rummet karakter og kan understrege dets ganglinjer.
Hvilken størrelse skal du vælge?

Hovedreglen er at store klinker giver mere ro, færre linjer i rummet og er lettere at vedligeholde. Men de kan give problemer med at lave korrekt fald, i forbindelse med afløb. Så det er vigtigt at du er enig med din håndværker omkring valg af størrelse, hvis der skal laves fald.
Små klinker, mosaik og lignende giver til gengæld liv, og glæde, og kan være den detalje, der gør dit projekt personligt. Husk derfor at detaljen er det som løfter din indretning fra det almindelige til det ekstraordinære.
For at få et godt og harmonisk resultat på det nye badeværelse, er der nogle tommelfingerregler, du kan tage med i overvejelserne uden dog at lade dem begrænse projektet.
Tommelfingerregler ved flisestørrelser
- Mindre fliser passer bedre til små rum, eller mindre arealer. De giver mere liv og er nemme at lave fald med.
- Større fliser passer bedre til større rum, og flader hvor man ikke ønsker mange fuger. De giver ro og er nemme og vedligeholde.
- Hvis der skal laves fald til et afløb, der ikke ligger langs væggen, må størrelsen normalt ikke overstige 20x20cm.
- Det er en god ide, at få fugerne i gulv og væg, til at passe sammen.
Det betyder dog ikke, at du ikke får et godt resultat, selvom du ikke følger tommelfingerreglerne til punkt og prikke. Det er i sagens natur et spørgsmål om temperament og hvad man ønsker at udtrykke med sit badeværelse, der er det afgørende.
Skal fliserne være på gulvet eller væggen?

Det er vigtigt at tage brugen af fliserne med i overvejelserne, når badeværelset skal laves. Hvis fliserne skal ligge på gulvet, er det en god idé at undersøge, hvor glatte fliserne er at gå på, ikke mindst når de er våde.
Generelt er små fliser med mange fuger mere skridsikre end store fliser. Men også flisernes overflade har betydning.
Har flisen en jævn og glaseret overflade, er den mere glat, når den bliver våd, end en flise med en mere ru overflade. Til gengæld er de glaserede fliser lettere at holde rene end ru fliser, hvor kalken bedre kan sætte sig fast.
Skab variation med mønstret

Med det store udbud af fliser og mosaikker, får du rig mulighed for at lege med farver, mønstre og størrelser på fliserne i badeværelset.
Det er dog vigtigt at være varsom med at bruge alt for indviklede mønstre, for ikke at skabe for meget uro i rummet. Komplicerede mønstre i især små badeværelser kan gøre, at rummet virker rodet og uharmonisk. En god idé er at tegne rummet op på et stykke papir, så du kan prøve dig frem med forskellige mønstre og farver.
Eksempler på flisemønstre:
- Skakmønster i to forskellige farver, f.eks. sort og hvid
- Fliser lagt i forbandt, dvs. forskudt en halv flise i forhold til hinanden
- Diagonalt mønster, dvs. på skrå i forhold til rummets vægge
- Sildebensparket, som vist på billedet
Køb flere fliser end du skal bruge
Når du skal købe fliser til badeværelset, skal du købe fliser til flere kvadratmeter, end du måske forventer. Der er en del spild langs kanterne, hvor fliserne skal skæres til for at passe. Desuden kan du risikere, at nogle af fliserne går i stykker, når de skal skæres til med fliseskæreren. En tommelfingerregel er, at du skal købe ca. 10 % flere fliser, end du har brug for. Spildet kan desuden blive større hvis man vælger store fliser. Hvis du er i tvivl om hvor meget spild der bliver, er du altid velkommen til at rådføre dig med vores dygtige medarbejdere på telefon eller mail.
Skal du have lavet en reparation kan det desuden være en god idé at have ekstra fliser liggende, så du kan reparere med den rigtige type flise.
Husk også at kontrollere, at alle de fliser du køber har det samme produktionsnummer, så du kan være sikker på, at de har præcis den samme farvenuance.
Inspiration fra:bolius.dk