Mosaikhjørnet genopliver Fanøs historie med ny, moderne flise
23.6.2022
Der er nok ikke mange, der ved det, men vestkysten gemmer i dag på et lille stykke danmarkshistorie i mange af de ældre huses vægfliser. Tilbage i 1650-1800 importerede danske sømænd nemlig fliser med hjem fra Holland, som virkelig kom til at præge arkitekturen og kunsthåndværket i området, og den historie og dermed fliserne har man arbejdet for at bevare.
Det gælder eksempelvis på Fanø, hvor velhavende søfarende fannikkere lod sig inspirere af kunsten rundt omkring i verden og derfor blandt andet hentede eksklusive hollandske fliser med hjem. Det betyder, at øen i dag er kendt for den traditionelle og populære flise – Stjerneflisen – som er stærkt forbundet med Fanøs søfartshistorie. Og den flise og historie giver flise- og klinkevirksomheden Mosaikhjørnet nu sit bidrag til at bevare ved at lancere en ny og opdateret version, der passer til det moderne hjem.
Den nye flise hedder Fanøflisen, og det er de populære hollandske flisedesigns, som netop har inspireret Mosaikhjørnets direktør, Tanja Foged, til at designe Fanøflisen. Det skete på en af hendes mange ferier på Fanø, hvor hun forelskede sig i den traditionelle Stjerneflise, som man stadig ser mange steder på Fanø i dag. Efter ferien satte hun sig ned og redesignede Fanøflisen i hånden for at opnå et mere tidssvarende udtryk, der forbinder Fanøs kulturhistoriske fortid med nutidens ønsker til fliser.
Fanøflisen har en rosette og en stjerne, der symboliserer et kompas og navigation, og dermed leder tankerne hen på søfart. Flisen fås i grønne, rosa og blå nuancer, og man kan således bruge den eksklusive flise til at skabe flotte designelementer i badeværelset eller køkkenet. Det kan eksempelvis være ved at bruge dem til en skænkplade, hvor man enten bruger én farve eller kombinere de tre farver, og Fanøflisen kan på den måde skabe helt unikke udtryk i boligen.
Den nye flise er fortsat håndlavet for at bevare de traditionelle håndværkstraditioner, og den kan netop nu købes af de danske boligejere. På den måde kan Fanøs stolte flisehistorik blive spredt til resten af Danmark.